web statistics

Spomenik Revoluciji Na Mrakovici

Spomenik Revoluciji Nacionalni Park Kozara Kozara National

Spomenik revoluciji na mrakovici kozara na opštem jugoslovenskom konkursku koji je bio raspisan u aprilu 1969.

Spomenik revoluciji na mrakovici. Visok 34 m rad maestralnog vajara dušana džamonje posvećen je partizanima i civilima koji su dali svoje živote tokom bitke na kozari 1942. Godina podignut u podgariću u moslavini. Ovaj članak je deo članka o spomenicima posvećenim narodnooslobodilačkoj borbi 1941 1945. Godina podignut na mrakovici na planini kozari.

Prvi javno izloženi apstraktni spomenik na području jugoslavije. Godine organizacioni odbor jubileja kozaračke epopeje poklonio je josipu brozu titu ovaj model. Godina postavljen u memorijalnom kompleksu sremski front u adaševcima kod šida. Prema njegovoj zamisli na samom vrhu mrakovice na kozari.

Prilikom otkrivanja spomenika revoluciji na kozari 1972. Spomenik revoluciji na novčanici jugoslovenskog dinara iz 1989. Spomenik se nalazi u okviru spomen kompleksa kozara na mrakovici koji pored spomenika čine memorijalni zid sa 9922 imena palih boraca i muzej. Spomenik pobede i žrtvama 1974.

Spomenik revoluciji na kozari foto. Danas je nacionalni park kozara uvođenjem brojnih sadržaja postao prava oaza relaksacije gdje dišući punim plućima možete uživati u prelijepim kozaračkim šumama. Na opštem jugoslovenskom konkursu koji je bio raspisan u aprilu 1969. The battle of kozara was by far the largest and most significant battle in the region of the ndh during the course of wwii.

Godine prvu nagradu osvojio je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih umjetnika dušan džamonja. Prema njegovoj zamisli na samom vrhu mrakovice na kozari. Na jednom od vrhova zvanim mrakovica podignut je monumentalni spomenik revoluciji palima za slobodu u drugom svetskom ratu. Spomenik revoluciji na mrakovici.

Iako najpoznatiji kao mjesto čuvene bitke iz drugog svjetskog rata. Godina podignut na mrakovici na planini kozari. 45 00 30 n 16 53 30 e. Spomenik revoluciji na kozari na jednom od vrhova zvanim mrakovica opština prijedor svjedočanstvo je ogromnog stradanja kozarčana i naroda tog kraja tokom drugog svjetskog rada od njemačkih snaga ustaša i četnika spomenik revoluciji memorijalni zid i muzej čine memorijalni kompleks u sastavu nacionalnog parka kozara.

Nacionalni park se nalazi na planini kozari u sjeverozapadnom dijelu bosne i hercegovine između. Spomenik pobjede i žrtvama 1974. Godina postavljen u memorijalnom kompleksu sremski front u.