web statistics

Spomenik Pobednik Na Kalemegdanu

Pobednik Wikipedia

Povodom desetogodišnjice proboja solunskog fronta.

Spomenik pobednik na kalemegdanu. Iako su ove pojedinosti većini beograđana poznate ono što izaziva polemiku jeste šta pobednik drži u drugoj ruci. Pobednik na kalemegdanu delo ivana meštrovića zaštitni je znak kalemegdana. Spomenik pobednik je jedan od najpoznatijih spomenika u beogradu nalazi se na kalemegdanu godine 1912. Na gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja solunskog fronta za prethodnih devet decenija nikada nije kompletno restauriran već samo povremeno čišćen.

Prikazan kao nag muškarac u punoj snazi naglašene muskulature s mačem okrenutim nadole simbol je ratnika spremnog da brani otadžbinu. Spomenik je delo čuvenog ivana meštrovića koje je bila naručila beogradska opština kao simbol pobede srpske vojske nad otomanskom i austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. Februara pobednik delo vajara ivana meštrovića ponovo će ponosno stajati na kalemegdanu i sa sokolom i mačem u ruci čuvati beograd. Jedan od simbola beograda spomenik pobednik vraća se kući posle višemesečne restauracije.

Spomenik čine bronzana muška figura sa orlom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj rad. Na gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja solunskog fronta spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj rad vajara ivana meštrovića kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi autorsko delo. Pobednik je naziv spomenika koji je podignut 1928. Pobednik na kalemegdanu foto.

Ivan meštrović je projektovao monumentalnu fontanu koja je trebalo da se postavi na terazijama sa temom oslobođenje srbije od turaka u centru bazena sa vodom zamislio je petostepeni stub simbol petovekovnog ropstva pod turcima na čijem bi vrhu stajao pobednik. Spomenik pobedniku je trijumfalni spomenik postavljen na najvišem bedemu beogradske tvrđave. The victor is a monument in the upper town of the belgrade fortress built to commemorate serbia s victory over ottoman and austro hungarian empire during the balkan wars and the first world war cast in 1913 erected in 1928 and standing at 14 metres 46 ft high it is one of the most famous works of ivan meštrović. Prvi put otkako je pre 90 godina podignut je na gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja solunskog fronta urađena je njegova kompletna restauracija koja je koštala 200 000 evra.

Pobednik je izmešten a na kalemegdanu je sad postavljen drugi spomenik posle druge okupacije beograda od austrougarske i nemačke okupatori su uništili spomenik karađorđu a čudom je sačuvana skulptura slepog guslara. Ovaj spomenik koji je podignut 1928.