web statistics

Spomenik Otpora I Slobodi

Fotogalerija Spomen Park Sumarice Antifasisticki Vjesnik

U aprilu ove godine skulptura će biti finalizirana u bronzi u nekoj od.

Spomenik otpora i slobodi. Pametnik na svobodata pametnik na svobodata u rusu bugarska je izgrađen početkom 20. Tim je šetalištem u lancima proveden posljednji put pred strijeljanje i s osmijehom se oprostio sa svojim gradom. Narodni heroj čedomir ljubo čupić i njegov čuveni osmijeh slobodi konačno će u nikšiću dobiti spomenik koji će biti završen do 13. Kameni blok visine 8m stremi ka nebu rascepljen je na dva dela simbol nasilno prekinutog života iz kog izranjaju jedva naznačeni obrisi lica.

Najviše impresionira apstraktnost jugoslavenskih spomenika. Godine i odredili njenu i sudbinu njene prestonice. Bogdanović bilježi da sve što je ostalo od mog prvobitnog obećanja to je da se bivši grad mrtvih i bivši grad živih ipak gledaju ali se gledaju praznim crnim izgorelim očima. Događaji na čukur česmi u mnogome su opredelili politiku srbije u narednom istorijskom periodu od 1862.

Tim je šetalištem u lancima proveden poslednji put pred streljanje i s osmehom se oprostio sa svojim gradom. Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Spomenik je idejno zamišljen kao heroj na korzu na kome je u njegoševoj ulici cupic živio i odakle se prikljucio pokretu otpora protiv fašizma. Sava petković nesrećni junak događaja na čukur česmi postao je simbol otpora srba turskom ropstvu a njegov spomenik spomen na ljubav prema slobodi.

Kojeg god od ovih što ih imamo sada. Veka od strane italijanskog skulptora arnalda dzokija a izradio ga je georgi kiselinčev vremenom je postao jedan od najznačajnijih simbola grada nalazi se i u grbu grada coat of arms. Spomenik otpora i slobode u šumaricama išaran je belom bojom. Spomenici narodnooslobodilačke borbe naroda jugoslavije 1941 1945.

Odbor snp glavnog grada podgorica najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen ploče na ravnom lazu u piperima posvećene organizatorima slavnog trinaestojulskog ustanka po kojem je crna gora postala poznata širom evrope i zapalila luču otpora fašizmu na porobljenom kontinentu. Među streljanima su bili i učenici i profesori gimnazije pa je iznad njihove grobnice u šumaricama postavljen spomenik 1963. Na skulpturi čupiću još od prošle godine radi naš poznati vajar zlatko glamočak u ateljeu u parizu. Bele tufne na spomeniku poslednji su čin u nizu skrnavljenja ovog spomenika a počinioci nisu otkriveni.

Izbrisati spomenik slobodi sa mentalne i fizičke mape grada. Spomenik je idejno zamišljen kao heroj na korzu na kome je u njegoševoj ulici čupić živeo i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma.