web statistics

Spomenik Kralja Tomislava

File Kralj Tomislav Jpg Wikimedia Commons

Kult tomislava kao prvog okrunjenoga hrvatskoga kralja održao se unatoč potonjim kritičkim osvrtima hrvatskih povjesničara na historiografska tumačenja xix.

Spomenik kralja tomislava. Godine spomenik je postavljen ali reljefi na postolju i. Milan bandić spomenik kralja tomislava tomislavov trg komentari. Tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925 a vladao je bar do 928. Prema pretpostavci ivana kukuljevića sakcinskog krunidba kralja tomislava je obavljena na duvanjskom polju.

Autor spomenika je slovenski arhitekt vitburg meck. Tomislav je svakako zaslužio spomenik no oko frangešovog djela na zagrebačkom trgu kralja tomislava polemike su se vodile desetljećima. Pozivamo čitatelje komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Tijekom 1990 ih kult je dobio novi zamah poglavito u bih gdje je 1998.

Ne zna se kad i kako ju. Primjerice bugarski kan boris se u pismu pape ivana viii. Danas ponosno jaše konja na svom tomislavcu. Godine je utemeljeno društvo za podizanje spomenika kralja tomislava koje je kiparu frangeš mihanoviću povjerilo izradu istog.

Portal direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede klevete govor mržnje huškanje i ili poziv na nasilje. Trg kralja tomislava spomenik kralju tomislavu prvom hrvatskom kralju nalazi se na istoimenom trgu. Iz vladarske je kuće trpimirovića. Spomenik je izliven u bronci a postolje je napravljeno 1940.

Godine u čast 1000 te obljetnice hrvatske državnosti. Spomen hrvatskom kralju tomislavu 925 1925 kneza muncimira naslijedio je. Hrabri ratnik obranio je kontinentalnu hrvatsku od osvajačkih napada mađara i prvi put ujedinio sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju. Spominje kao rex vulgarorum iako je bio samo kan.

Spomenik kralju tomislavu prvom hrvatskom kralju nalazi se na istoimenom trgu. Spomenik je izliven u bronci a postolje je napravljeno 1940. P spomenik su gradske vlasti planirale podignuti 1925. Kralj tomislav na tisućitu obljetnicu krunidbe kralja tomislava prvoga hrvatskoga kralja u ogulinu mu je 1925.

Godine ali to nije nepobitan dokaz. Tomislav je bio knez primorske hrvatske od oko 910. Hrabri ratnik obranio je kontinentalnu hrvatsku od osvajačkih napada mađara i prvi put ujedinio sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju. Godine izradio sadreni model 1933 1934.

Godine izradio sadreni model 1933 1934. Ne zna se skoro ništa o dolasku tomislava na vlast i odlasku s nje a titula kralja je osporavana.