web statistics

Spomenik Kralja Tomislava U Zagrebu

Jedan Od Najpoznatijih Simbola Zagreba Spomenik Kralja Tomislava

Na trgu kralja tomislava nalazi se umjetnički paviljon.

Spomenik kralja tomislava u zagrebu. Stručnjaci se ne slažu je li okrunjen ili se samo proglasio ili ga papa spominje kao kralja iz nekog drugog razloga. Zagrebački gradonačelnik milan bandić otvorio je u srijedu radove na uređenju površine oko spomenika kralja tomislava te konzervatorsko restauratorske radove na spomeniku vrijedne oko dva milijuna kuna bez pdv a koji bi trebali završiti prije ljeta. Godine izradio sadreni model 1933 1934. O tomislavovoj vlasti zna se malo poznato je ratovanje s mađarima i bugarima kao i dva održana crkvena sabora u splitu.

Spomenik je trebao biti podignut 1925. Na paviljonu su primijenjena najnovija iskustva u tehnologiji gradnje s metalnim kosturom. Kako je u doba tomislavove vladavine cijela europa bila na nogama zbog mađarskih pljačkaških pohoda zasigurno se i tomislav sukobio sa tom. Najmonumentalnije frangešovo djelo je konjanički spomenik kralj tomislav 1928 38.

Utemeljeno je društvo za podizanje spomenika kralju tomislavu koji su kiparu povjerili izradu spomenika. Godine je utemeljeno društvo za podizanje spomenika kralja tomislava koje je kiparu frangeš mihanoviću povjerilo izradu istog. Trg kralja tomislava u zagrebu je spomenik prvog hrvatskog kralja tomislava a iza kojeg se pruža prekrasan park šetalište u kojem ljeti možete potražiti osvježenje u blizini fontane i opustiti se na jednoj od klupa. Hrabri ratnik obranio je kontinentalnu hrvatsku od osvajačkih napada mađara i prvi put ujedinio sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju.

Trg kralja tomislava spomenik kralju tomislavu prvom hrvatskom kralju nalazi se na istoimenom trgu. Hrvatska se na izložbi predstavlja samostalnim paviljonom. Sagrađen je povodom milenijske izložbe u budimpešti 1896. Spomeniku je trebalo dugo da se postavi zbog više razloga.

Spomenik je izliven u bronci a postolje je napravljeno 1940.