web statistics

Spomenik Kralj Tomislav Zagreb

File Kralj Tomislav Jpg Wikimedia Commons

Press enter key to chat.

Spomenik kralj tomislav zagreb. Uz to u djelu regnum sclavorum poznatom pod nazivom ljetopis popa dukljanina. Tomislav je bio knez primorske hrvatske od oko 910. Kralj tomislav spomenik je trebao biti podignut 1925. Je smješten na preradovićevu trgu.

Autor kipa je robert frangeš mihanović član jazu a srpske akademija nauka i umjetnosti akademije znanosti i umjetnosti u pragu a smatra se jednim od utemeljitelja modernog hrvatskog kiparstva. Glinena maketa spremna za odljev u bronci izrađena je. Stoljeća kada hrvatski prvaci uglavnom pod vodstvom povjesničara političara i književnika ivana kukuljevića sakcinskog počinju snažnije istraživati tzv. Tomislav dux iz toga je povjesničar franjo rački godine 1871.

Tomislav se prvi put 925. Spominje kao rex kralj u pismu pape ivana x. U povodu tisuću godina hrvatske državnosti ali naručen je tek tri godine kasnije. Spomenik se nalazi na ulaznom stubištu u umjetnički paviljon na tomislavovom trgu.

Veći interes za kralja tomislava ali i za povijesne teme pojavio se u drugoj polovici 19. Utemeljeno je društvo za podizanje spomenika kralju tomislavu koji su kiparu povjerili izradu spomenika. Godine smatra se da je proglašen kraljem 925 a vladao je do 928. Spomenik je zamišljen kao snažan plastički znak s naglašenim obrisom.

Spominje kao rex kralj u pismu pape ivana x. Najmonumentalnije frangešovo djelo je konjanički spomenik kralj tomislav 1928 38. Iako se prvotno nalazio na strossmayerovu trgu od 1954. U svojoj povijesti toma arhiđakon spominje da je 914.

Moji ljudi su sve istražili kako bismo stigli vidjeti glavne stvari u gradu. Iz toga je povjesničar franjo rački godine 1871. Listopada 1872 zagreb 12. Siječnja 1940 hrvatski kipar suprug je ženke kopač frangeš žene koja je osnovala udrugu za očuvanje seljačke umjetnosti i obrta otac branke frangeš hegedušić hrvatske slikarice i ilustratorice i punac hrvatskog slikara krste hegedušića.

Iako je kralj tomislav mitska osoba hrvatske povijesti u likovnoj umjetnosti nije bilo baš mnogo umjetnika koji su se njime inspirirali. Tomislav se prvi put 925. Zaključio da je tomislav u međuvremenu postao kralj. Karakterizira ga realistički pristup s elementima naturalizma posebno u obradi detalja.

Turističke informacije korisne informacije. Zaključio da je tomislav u međuvremenu postao kralj. Kralj tomislav kipar robert frangeš mihanović izradio je konjanički spomenik 1938. Robert frangeš mihanović srijemska mitrovica 2.

Kipar robert frangeš mihanović izradio je konjanički spomenik 1938. Zagreb walk explore walk n talk use arrow keys to move.