web statistics

Spomenik Grguru Ninskom U Splitu

Grgur Ninski Mestrovic Wikipedija

Ivan meštrović izradio je ukupno tri spomenika grguru ninskom prvi je prvotno bio postavljen u splitu a dvije godine kasnije preseljen je na franjevački trg u varaždinu 20.

Spomenik grguru ninskom u splitu. Spomenik grguru ninskom u splitu grgur ninski bio je kako mu i ime kaže biskup ninske biskupije. Postavljen je uz franjevačku crkvu obzirom da je grgur ninski bio hrvatska povijesna crkvena ličnost pa se smatralo da je prikladno da bude postavljen uz neki sakralni objekt. Tako je grgur ninski čija je biskupija osnovana u 9. Stolovao je početkom 10.

O grguru ninskom kralju tomislavu i crkvenim saborima u splitu 925. Umjesto da uvede slavenski jezik grgur ninski ostaje bez biskupije i metropolije te je na drugom saboru koji je održan također u splitu 928. Spomenik grguru ninskom u splitu koja obuhvaća pet studija prve i druge inačice spomenika u bronci i gipsu te reprodukcije arhitektonskih nacrta i crteža otvorena je u srijedu u splitskoj galeriji meštrović. Na istom saboru crkvena vlast nad cijelom hrvatskom i dalmacijom predana je splitskom nadbiskupu.

Spomenik grguru ninskom u splitu kao i pripadajućem katalogu govorimo o nastanku i razvoju ideje spomenika 1919. Uklanjanjem posljednje skele u utorak je u splitu otkriven obnovljeni spomenik grguru ninskom rad najvećega hrvatskog kipara ivana meštrovića a tom je prigodom predstavljen i projekt 3 grgura kojim će se uspostaviti kulturna suradnja splita nina i varaždina hrvatskih gradova u kojima je postavljen taj spomenik. Godine ukinuta ninska biskupija a grguru ninskom dodijeljena skradinska biskupija. U hrvatskoj postoje tri spomenika grguru ninskom i sva tri je izradio vajar ivan meštrović.

Za kip koji se nalazi u ninu je vezano narodno sujeverje da poljubac kipovog palca donosi sreću zbog čega je palac svetliji i uglačaniji od ostatka kipa. Godine već se dosta pisalo i u vezi s proslavom tisućugodišnjice hrvatskoga kraljevstva 1925. Jedan se nalazi u varaždinu drugi u splitu a treći u ninu pored crkve svetog anselma. Spomenik grguru ninskom u splitu najpoznatiji splitski spomenik posvećen je slavnom biskupu grguru ninskom a nalazi se ispred sjevernog ulaza u dioklecijanovu palaču.

Stoljeća a u povijesti je ostao upamćen kao gorljivi branitelj prava na korištenje hrvatskog jezika i pisma u služenju misa i za ostale potrebe. U sklopu izložbe ivan meštrović. 1927 navodimo idejno politički kontekst provedbe izvedbe koji će od samog početka dominirati nad umjetničkom i likovnom izvedbom donosimo okolnosti postavljanja spomenika 1929 razmontiranja i uklanjanja 1941 te. Godine a ideja o podizanju spomenika u splitu dodatno je potakla pisanje o grguru ninskom.

Stoljeću ostao bez biskupije i metropolije te je na drugom saboru koji je održan također u splitu 928.