web statistics

Spomenik Francuskoj Na Kalemegdanu

Spomenik Zahvalnosti Francuskoj Na Kalemegdanu Starogradski

Spomenik francuskoj na kalemegdanu članovi udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na kosovu i metohiji prekrili su danas spomenik zahvalnosti francuskoj na kalemegdanu crnom tkaninom izražavajući nezadovoljstvo odlukom suda te zemlje da pusti na slobodu bivšeg komandanta ovk ramuša haradinaja koga srbija traži zbog ratnih zločina.

Spomenik francuskoj na kalemegdanu. Spomenik zahvalnosti francuskoj na kalemegdanu oskrnavili su u ponedeljak uveče nepoznati počinioci. Godine u prisustvu kralja aleksandra karađorđevića i kraljice marije kraljevske vlade visokih zvanica delegacije francuske vlade solunskih ratnika i istaknutih građana udruženja škola i velikog broja građana. To je spomenik zahvalnosti francuskoj izvajan veštim rukama ivana meštrovića koji danas na kalemegdanu zauzima centralno mesto glavni je orijentir i jedan od najvećih simbola beograda. Makron položio venac na spomenik zahvalnosti francuskoj na kalemegdanu.

Program prvog dana posete emanuela makrona srbiji završen je ceremonijom ispred spomenika zahvalnosti francuskoj na kalemegdanu. Ona je dodala da je ministarstvo za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja srbije izdvojilo 22 miliona dinara što sa 200 000 evra prikupljenih u francuskoj omogućava da kako ističe spomenik na stogodišnjicu završetka prvog svetskog rata zablista i bude dostojan reprezent i beograda i francuske. Spomenik zahvalnosti francuskoj koji se nalazi na kalemegdanu oskrnavili su večeras nepoznati počinioci. Spomenik zahvalnosti francuskoj na kalemegdanu kad god šetate kalemegdanom prođete pored a sigurno ne znate i njegovu stranu priče.

Spomenik je obmotan najlonom nakon skandala u nedelju u parizu na ceremoniji povodom 100 godina od završetka velikog rata na kojoj je predsednik aleksandar vučić kao predstavnik zemlje koja je pobedila i podnela velike žrtve u prvom svetskom ratu sedeo u trećem redu na tribini preko puta drugih svetskih i lidera iz regiona. Kalemegdanski park krase mnogi spomenici iz različitih perioda njegovog razvoja pri čemu svaki od njih oslikava određeni događaj predstavlja značajnu ličnost ili ukrašavaju. Na gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja solunskog fronta spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj rad vajara ivana meštrovića kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi autorsko delo. Spomenik zahvalnosti francuskoj je svečano otkriven na velikom kalemegdanu na dan dvanaeste godišnjice od okončanja prvog svetskog rata 11.

Spomenik je trenutno obmotan najlonom a u blizini spomenika je primećeno i pojačano prisustvo komunalne policije navodi politika. Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je podignut 1928. Na fotografiji koju je sputnjiku dostavio naš čitalac vidi se da je deo na spomeniku na kome piše a la france francuskoj precrtan crnim sprejom.