web statistics

Prosinačke žrtve 1918 Zagreb

Sjecanje Na Prosinacke Zrtve Kamenjar

U zagreb je 2.

Prosinačke žrtve 1918 zagreb. Prosinc 1918 prosinačke žrtve 5. Tijekom oružanog sukoba na zagrebačkog jelačićevu trgu. Prosinačke žrtve zagreb jugoslavija je počela živjeti na grobovima hrvata a tako je i umrla. Usput su im se pridružili i domobrani dviju pukovnija koji su se upravo vratili iz rata.

Označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge angjelinovića nad pripadnicima kr. Uz molitvu domobranska obilježja zapaljene svijeće položeno cvijeće zvuke mirozova domoljubne pjesme i ove godine se ispod spomen ploče odala počast prvim hrvatskim žrtvama prve jugoslavije. Naziv prosinačke žrtve 5. Malo tko je ikad čuo za prosinačke žrtve.

Godine kada su krvavo po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge angjelinovića ugušeni prosvjednici koji su na trgu. Godine je naziv za kratkotrajni oružani sukob do koga je došlo 5. Međutim to su bile prve žrtve jugoslavenskog nacionalizma odnosno borbe protiv hrvatskog nacionalizma koja još traje. Godine na jelačićevom trgu u središtu zagreba između pripadnika vojske i policije odanih novoproglašenoj kraljevini shs na jednoj te pobunjenih pripadnika nekadašnjeg kraljevskog hrvatsko ugarskog domobranstva koji su pokušali očuvati nezavisnu državu slovenaca hrvata i srba.

Zagrebački mediji svakog decembra uporno izveštavaju o obljetnici prosinačkih žrtava pritom naročito naglašeno ističući da je to bio mirni prosvjed protest. Označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge anđelinovića nad pripadnicima kraljevskog hrvatskog domobranstva 25. Označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge angjelinovića nad pripadnicima kr. Prosinca 1918 a već četiri dana kasnije na glavnom zagrebačkom trgu jelačić placu ležala su tijela pobijenih hrvata.

Domobranske pukovnije koji su prosvjedovali na trgu bana jelačića protiv uvlačenja hrvatske u južnoslavensku državu bez izjašnjavanja volje ili davanja suglasnosti. Prosinačke žrtve naziv su za događaj od 5. žrtve sukoba na jelačićevom trgu 5. Jugoslavija kraljevina shs je stvorena 1.

Domobranske pukovnije koji su prosvjedovali na trgu bana jelačića protiv uvlačenja hrvatske u južnoslavensku državu bez izjašnjavanja volje ili davanja suglasnosti hrvatskoga naroda. Prosinc 1918 izašli su zagrepčani na ulice i ilicom krenuli prema frankopanskoj.