web statistics

Petrica Kerempuh Likovi

Lektirko Prepricana Lektira Za Osnovnu Skolu Najbolje Lektire

Petrica je zabavan i veseo on je pustolov voli se šaliti i skitati.

Petrica kerempuh likovi. U doslovnom značenju kerempuh znači crijevo trbuh a u prenesenom značenju označava lukavog čovjeka veseljaka prepredenjaka. Petrica kerempuh je anonimni lik iz narodne predaje. Petrica kerempuh je anonimni lik iz narodne predaje. To znači da je on izmišljen od nepoznatog pripovjedača iz naroda.

2004 bio je hrvatski pjesnik esejist i novelist. Slavko mihalić vrsta djela. Knjiga petrica kerempuh sastoji se od sedamnaest priča. Naime u vrijeme kolinja kada se sprema zimnica djeca hrle u kuće u kojima se prerađuje i kuha meso jer im domaćice daju jesti do mile volje.

Petrica je zabavan i veseo on je pustolov voli se šaliti i skitati. Grički top dubravko horvatić lektira kratak sadržaj analiza djela likovi karakterizacija dubravko horvatić biografija o piscu. To znači da je on izmišljen od nepoznatog pripovjedača iz naroda. Likovi u djelu petrica kerempuh.

Petrica kerempuh je čitateljska avantura koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Petrica kerempuh otac štef majka dora obitelj klopotec. Prvoj polovici 19 stoljeća. Petrica kerempuh glavni lik od rođenja je poznat po svome plaču koji zvuči kao da kukuriče postao je poznat zbog svojih nepodopština volio je biti u središtu pozornosti osvećivao bi se onima koji bi mu nanijeli nekakvu nepravdu.

Kao pučki zabavljač prokšenjak dovitljivac lakrdijaš otkrivač i kažnjavatelj ljudske gluposti petrica kerempuh književno je promoviran u djelu varaždinskoga kajkavskog pisca j. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. Njima se kao apokaliptični propovjednik pridružuje petrica kerempuh jan kerekeš u na neki način donkihotovskoj želji da se bori s nedaćama nepravdom i zlom ovoga svijeta. život lakrdijaša i veseljaka skitnice petrice kerempuha.

Petrica kerempuh književni je lik koji se pojavljuje u više književnih djela a najpoznatije su balade petrice kerempuha hrvatskog književnika miroslava krleže pučki je prorok i cinični komentator suvremenih zbivanja. U siromasnoj seoskoj kucici zaselka oskorusa nedaleko od stubice u hrvatskom zagorju jedne pokladne noci rodio se zutokos djecak. Ime petrice kerempuha spominje se još od davnina početkom 19. No u selu je živio i škrtac imenom grga hrčak.

U ovom zagorskom selu postoji običaj koji djecu posebno veseli.