web statistics

Petar Preradović Putnik Lektira

Petar Preradovic

Kolovoza 1872 bio je general hrvatski pjesnik i prevoditelj smatrao se hrvatom.

Petar preradović putnik lektira. Stranica za popularizaciju knjige i čitanja. Petar preradović poezija preradovićevi su stihovi bili jako važni u vrijeme dok je on bio živ te neko vrijeme i nakon njegove smrti to je zbog toga što su njegove pjesme za vrijeme austro ugarske sačinjavale najznačajniji dio hrvatskih čitanka za srednje škole te su one za učenike bili stihovi na vrhuncu pjesništva. Petar preradović rođen je u grabovnici 19 ožujka 1818. Na mirogoj u zagrebu.

Petar preradovic miruj miruj srce moje. Sjever brije s sniježnog brda a tuđincu siromaku još je veći mrak u mraku još je tvrđa zemlja tvrda. Najprije pohađa vojnički zavod u bjelovaru a 1830. Raw petar preradović je bio potomak siromašne krajišničke obitelji te je zbog toga pošao u vojničke školejer su one bile jedine škole koje je mogao završiti na trošak države i tako se njegova majka udovica nije morala brinuti za njegovo uzdržavanje no on nije bio zadovoljan svojom vojničkom službom iako.

Ubraja se u najznačajnije pjesnike hrvatskoga romantizma. Kao ptica u zatvori za svietom te zelja mori. Besplatno preuzimanje download lektira za osnovnu i srednju školu u pdf ili epub formatu. Naokolo magla pada zastrta je mjesečina.

Zastanem ponekad uz kakav krajputas a onda me nove zore odvedu dalje. Jednim je od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba. Odlazi u vojnu akademiju u bečkom novom mjestu. Nakon završene osnovne škole u grubišnom polju i đurđevcu preradović se školuje za vojnički poziv.

Godine u fahrafeldu u austriji a njegovi posmrtni ostatci preneseni su 1879. Zajc a prema motivu iz preradovićeve pjesme putnik kipar ivan rendić izradio mu je nadgrobni spomenik domovina polaže cvijeće na pjesnikov spomenik. Petar preradović umro je 1872. Tko je srce u te dirno da si tako sad nemirno.

Noć me je stigla u tuđini ne znam puta ne znam staze svuda goli kamen gaze trudne noge po pustini. I sve svoje sa sobom nosim. Bože mili kud sam zašo. Petar preradović grabrovnica kraj pitomače 19.

U pravoslavnoj obitelji kao sin vojnog dočasnika. Još konaka nijesam našo. Petar preradović putnik putnik je jedna od prvih preradovićevih domoljubnih pjesama prije nje nastale su samo dvije zora puca bit će dana i dvije ptice na prvi pogled pjesma predstavlja običnog putnika koji je u noći ostao bez toplog kreveta te se sjetio svoje majke njezinog toplog krila i savjeta. I to ona koju sanjamo budni.