web statistics

Napoleonove Ilirske Pokrajine

Na Danasnji Dan Napoleon Je Ucinio Zadar Glavnim Gradom Dalmacije

Predala francuskoj nakon završetka austrijsko francuskog rata.

Napoleonove ilirske pokrajine. Na mjesto njihovog generalnog guvernera postavljen je general grof henri gatien bertrand napoleonov bliski suradnik i ađutant. Mirom u schönbrunu 14. Bila osnovana ilirska dvorska deputacija a 1809. Bio je to prvi čin nove činovničke države 8 kad su 1810.

Austrija je francuskoj ustupila istru i hrvatsku južno od save francuzi su potom od zapadnog dijela koruške od kranjske hrvatske i vojne krajine jugozapadno od save te kraja oko gorice trsta istre i dalmacije utemeljili ilirske pokrajine izravno podređene francuskom carstvu sa sjedištem u ljubljani za guvernera upravitelja postavljen je. Formirane su napoleonove ilirske pokrajine. Ilirske pokrajine kraće ilirija francuski les provinces illyriennes naziv za dio hrvatskoga i slovenskog teritorija pod francuskom upravom za vladavine napoleona i 1809 13 unutar ilirskih pokrajina bile su zemlje koje je austrija mirom u schönbrunnu 1809. Taulanti enhelejci labeati i dr.

Nakon poraza venecije i kratkotrajnog uključivanja južnoga dijela hrvatske u napoleonove ilirske pokrajine 1809 13 sve su se hrvatske zemlje našle u sklopu habsburške monarhije ali i dalje razdvojene. U hrvatskoj i bih. Zapadna koruška s villachom goriška trst kranjska s. Ed hrvati i ilirske pokrajine les croates et les provinces illyriennes 1809 1813.

Upravo radi toga odmah po dolasku na prostor budućih pokrajina 1806 odnosno dalmacije francuzi kreću s. Osnovane ilirske pokrajine francuska vlast uvela je jednakost sviju pred zakonom obvezatni građanski brak ali i teške poreze novačenja no marmont i njegov nasljednik bertrand nisu ukinuli feudalizam. 2010 code civil i hrvatska pravna kultura in. Bizantski pisci počeli su u srednjem vijeku slavene nazivati ilirima u xvii.

Iliri grčki ἰλλυρıοί illyrioí latinski illyrii skupina srodnih naroda koji od prapovijesnoga doba nastanjuju zapadni i unutarnji dio balkana. Ardijejci daorsi delmati liburni japodi histri skordisci. Napoleonove ilirske pokrajine obuhvaćale su praktički sav teritorij današnje republike hrvatske južno od save. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima stariji hrvatski naziv za ove pokrajine je slovinske države.

Prvobitna marmontova namjera bila je da ustroji novu naciju u. Svjetskog rata hrvatska postaje dio kraljevine jugoslavije. Govorilo se o ilirskoj narodnosti u ugarskoj u beču je 1745. Nakon poraza u bitci kod wagrama austrijsko carstvo bilo je prisiljeno schönbrunnskim mirom prepustiti francuskoj veliki dio svojih zemalja.