web statistics

Jama Ivan Goran Kovačić Analiza

Https Www Culturenet Hr Userdocsimages Matea 20att Sve 20goranove 20jame Pdf

Jama je poema ivana gorana kovačića nastala kao prosvjed na sve strahote do kojih je došlo tijekom ratnih zbivanja.

Jama ivan goran kovačić analiza. Tako se na samom početku javlja stih. Zbog školovanja odlazi u karlovac gdje je završio prve tri godine realne gimnazije. Analiza lektire ivan goran kovačić. Ivan goran kovačić rodio se je godine 1913.

Krv je moje svjetlo i moja tama. Jama je lirska poema pisana u prvom licu gde sva čitanja polaze od tvrdnje o kontrastu između prikazanih strahota s jedne strane i sklada koji s druge strane obeležava poemu. Krv je moje svjetlo i moja tama. I tu nastavlja školovanje.

Godine u lukovdolu selu u gorskom kotaru od oca hrvata ivana i majke jevrejke ruže devojačko klajn. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu a kasnije se školovao u karlovcu i zagrebu. Moje su oči zgasle na mome dlanu. Već se iz ovog prvog stiha sluti da će u delu biti dominantna tri elementa.

Ivan goran kovačić moj grob. Sigurno još su treperile ptice u njima nebo blago se okrenu. Ivan goran kovačić jama vjerojatno najpotresnije djelo hrvatske književnosti znamenita je goranova poema jama ispjevana u najcrnjim danima drugoga svjetskoga rata zlosutno nagovještavajući pjesnikov kraj jama je istinski bolno svjedočanstvo preživjele žrtve zločina strahoviti krik nad užasima rata i ljudske netrepeljivosti rekvijem kolonama mrtvih prošloga stoljeća. Blaženu noć su meni iskopali sa sretnim vidom iz očinjih jama.

Po završenoj maturi upisao je slavistiku godine 1932. Tako se na samom početku javlja stih. Krv je moje svetlo i moja tama. Krv svjetlo i tama.

U planini mrkoj nek mi bude hum nad njim urlik vuka crnih grana šum ljeti vječan vihor zimi visok snijeg muku moje rake nedostupan bijeg. Visoko nek stoji ko oblak i tron da ne dopre do njeg niskog tornja zvon da ne dopre do njeg pokajnički. Se smatra datumom smrti hrvatskog pjesnika ivana gorana kovačića tj. Kao dan kad su ga četnici negdje u šumama države koja je tada bila podijeljena na frakcije i napaćena raznim nevoljama mučki zaklali.

Pučku školu pohađao je u rodnome mjestu a godine 1923. Iz karlovca je prešao u zagreb u kojemu je od godine 1926. Od kaplja dana bijesni oganj pali krvavu zjenu u mozgu ko ranu. U lukovdolu od oca ivana i majke ruže židovka.

Jama ivan goran kovacic analiza pjesme pjesma je razvijena na principu kontrastiranja ili suprostavljanja različitih vrijednosti. Već se iz ovog prvog stiha sluti da će u djelu biti dominantna tri elementa. Jama je lirska poema pisana u prvom licu gdje sva čitanja polaze od tvrdnje o kontrastu između prikazanih strahota s jedne strane i sklada koji s druge strane obilježava poemu. Jama ivan goran kovačić analiza pesme pesma je razvijena na principu kontrastovanja ili suprostavljanja različitih vrednosti.

Ivan goran kovačić jama je poema ivana gorana kovačića nastala kao protest i reakcija na sve strahote do kojih je došlo tokom ratnih zbivanja.