web statistics

Ilirske Pokrajine Napoleon

Istarska Enciklopedija

Ilirske province naziv za kratkotrajnu autonomnu pokrajinu francuskog carstva osnovanu 14.

Ilirske pokrajine napoleon. Oktobra 1809 ko je bila avstrija po porazu v bitki pri wagramu s schönbrunnskim mirom prisiljena prepustiti franciji. Zemalja 1809 13 na temelju schönbrunnskoga mira 1809 napoleon je od habsburgovaca izvojevao znatne teritorijalne ustupke koje je uz neke prethodne stečevine u listopadu 1809. Godine dekretom cara napoleona bonapartea uređene su ilirske pokrajine dio francuskog carstva koji je pokrivao velik dio današnjeg hrvatskog teritorija. Bitka kod leipziga ili bitka naroda odvijala se u razdoblju od 16.

Udružio u ilirske pokrajine. Oktobra 1809 za vrijeme napoleonskih ratova na teritoriju venecijanskih austrijskih slovenskih mađarskih rijeka i hrvatskih zemalja koje su ime dobile po starosjediocima ilirima. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima stariji hrvatski naziv za ove pokrajine je slovinske države. Reforme se i dalje provode ali s manjim intenzitetom.

Francuzi su od zapadnog dijela koruške kranjske hrvatske i vojne krajine jugozapadno od save te kraja oko gorice trsta istre i dalmacije utemeljili ilirske pokrajine izravno podređene francuskoj. Predala francuskoj nakon završetka austrijsko francuskog rata. Bonaparteov dekret zvao se décret sur l organisation de l ilyrie a zanimljivo je da se samo mjesec dana prije napoleonu rodio dugo očekivani sin nasljednik. Les provinces illyriennes talijanski.

Ilirske pokrajine kraće ilirija francuski les provinces illyriennes naziv za dio hrvatskoga i slovenskog teritorija pod francuskom upravom za vladavine napoleona i 1809 13 unutar ilirskih pokrajina bile su zemlje koje je austrija mirom u schönbrunnu 1809. One su obuhvaćale bivšu mlet. Hrvaško in vojno krajino jugozahodno od save. Ilirske pokrajine i benedikt kraljević vidi više bitka kod leipziga.

Ilirske pokrajine obuhvaćale su praktički sav teritorij današnje republike hrvatske južno od save zapadnu korušku s villachom gorišku trst te kranjsku s pazinskom grofovijom a napoleon ih je dobio od habsburške monarhije mirom u schönbrunnu 1809. Nakon poraza u bitci kod wagrama austrijsko carstvo bilo je prisiljeno schönbrunnskim mirom prepustiti francuskoj veliki dio svojih zemalja. Ilirske province francosko provinces illyriennes je napoleon ustanovil 14. Formalno ukida dubrovačku republiku.

Nakon mira u schönbrunu 14. Boka kotorska na. Francozi so že od leta 1805 bratislavski mir v svojih rokah imeli beneško. Listopada 1813 predstavljala je bitku u kojoj je napoleon doživio najodlučniji poraz.

Zapadna koruška s villachom goriška trst kranjska s. Ilirske pokrajine i bitka kod leipziga vidi više boka kotorska.