web statistics

Hazu Broj članova

Hazu Hrvatska Akademija Znanosti I Umjetnosti Organizacija I

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti hazu bogatija je za nove članove a izabrani su izvrsni članova čija su djela trajna i od nacionalne te međunarodne važnosti istaknuo je predsjednik hazu akademik zvonko kusić na svečanosti na kojoj su u četvrtak proglašeni nove članice i članovi akademije među kojima je i deset redovitih.

Hazu broj članova. Godine sa 16 redovitih članova dok ih je danas 160. Skupština akademije koju čine svi redoviti članovi predsjedništvo koje je izvršni organ skupštine predsjedništvo čine. Stoga će hazu nastojati smanjiti broj redovitih članova pa nijedan od devet akademijinih razreda neće popuniti maksimalni broj mogućih članova i ostavit će slobodno barem jedno mjesto. Na svečanosti proglašenja 36 novih i četiri reizabrana člana akademije 12.

Lipnja govorio je predsjednik hazu akademik zvonko kusić a za tu je vanu prigodu istaknuo. 1 akademija može imati do 160 redovitih članova do 160 dopisnih članova i do 100 članova suradnika. Redoviti članovi imaju pravo na naslov akademik i oni su u stalnom radnom sastavu akademije. Glavna su akademijina tijela.

Novosti će biti i u nominacijskom postupku pa je predsjedništvo hazu razredima preporučilo da kandidate za nove članove prije glasanja o njima zajednički razmotre na zajedničkim sjednicama sa. Izbor novih članova članak 24. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti hazu u četvrtak održala je izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 10 novih redovitih članova 8 dopisnih članova i 11 članova suradnika a ponovno je izabrano 6 dosadašnjih članova suradnika a među danas izabranima brojni su ugledni znanstvenici i umjetnici iz zemlje i inozemstva. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti hazu birat će na skupštini 12.

2 predsjedništvo akademije utvrđuje za svaku izbornu skupštinu broj dopisnih članova izvan republike hrvatske i broj dopisnih članova iz republike hrvatske. Svibnja nove članove a među ukupno 38 kandidata akademici će odlučivati i o izboru 11 novih redovitih članova te hrvatske najviše znanstvene i kulturne ustanove. Redoviti članovi akademije tako će na izbornoj skupštini u palači hazu očitovati o predloženim kandidatima za redovite i dopisne članove a. Kada je pak riječ o novim članicama i članovima hazu.

Za redovitoga člana može biti izabran znanstvenik ili umjetnik državljanin republike hrvatske čiji su rezultati i dometi na polju znanosti ili umjetnosti po svojoj visokoj vrijednosti. Akademija je započela 1866. 01 89 17 mostar 30 11 2017 izjava hrvatske akademije za znanost i umjetnost u bosni i hercegovini povodom presude međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju u predmetu prlić i ostali konačnu presudu međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju jadranku prliću bruni.