web statistics

Dragutin Domjanić Megle

Dragutin Domjanic Po Dragomu Kraju

Dragutin domjanić bio je značajan hrvatski pjesnik poznat i po svojoj dijalektalnoj kajkavskoj poeziji.

Dragutin domjanić megle. Analiza lektire dragutin domjanić. Dragutin milivoj domjanić hrvatski kajkavski pjesnik rođen je 12. Po dragomu kraju ove popevke predajem narodu onak kak ih je moj dragi sin za izdanje složil i priredil. Dragutin domjanić započeo je pisati kao pjesnik štokavskog jezičnog kruga pjesme 1909.

Vlečeju se z klanjcov megle z njimi ide zima žalost koja ni za zreći. U njoj je kritički i satirički opisao kako su živjeli intelektualci 1920 ih godina. Završivši studij prava bio je u zagrebu sudac i vijećnik banskog stola. U njoj je kritički i satirički opisao kako su živjeli intelektualci 1920 ih godina.

Godine ali je danas ostao poznat kao jedan od reafirmatora dijalektalne kajkavske poezije. Breze su vre čisto žute jele su tak črne divja loza ih krvava hoće da zagrne. I gubi se breg za bregom zginule su jele i zaslepile mi oči ruke mrzle bele. Pisac koji je prvi u hrvatskoj književnosti cjelovitije i umjetnički zrelije ostvario melodioznost i ritmičnost kajkavskoga dijalektalnoga izraza.

Domjanić je i autor marionetne igre petrica kerempuh i spametni osel koja iako je manje poznata vrlo je vrijedna. Vlečeju se z klanjcov megle z njimi ide zima žalost koja ni za zreći srca mi se prima. Dolazio je iz plemićke obitelji domjanić. I gubi se breg za bregom zginule su jele i zaslepile mi oči ruke mrzle bele.

U kajkavskoj poeziji kipci i popevke 1917. Breze su vre čisto žute jele su tak črne divja loza ih krvava hoće da zagrne. Dragutin domjanić je rođen 1875 godine u krčima kraj zagreba u staroj hrvatskoj plemićkoj obitelji. Vlečeju se z klanjcov megle z njimi ide zima žalost koja ni za zreći srca mi se prima.

Vazda sam maštao odviše snivao života ni mladosti nisam uživao. Megle breze su vre čisto žute jele su tak črne divja loza ih krvava hoće da zagrne. Dragutin domjanić preminuo je 7 6 1933. Ali najenput je v suncu vse bilo videl sem cirkvu il.

Rođen je u adamovcu pokraj sesveta 1875. Diplomirao je kao pravnik i postao sudac u banskim dvorima u zagrebu. Sunce deždj je još suzil čez megle te mutne skrival lepotu slovenske dežele samo na čas su kraj nagle nam vožnje v snegu planine zablisnule bele. Domjanić je i autor marionetne igre petrica kerempuh i spametni osel koja iako je manje poznata vrlo je vrijedna.