web statistics

Dragutin Domjanić Bele Rože Analiza

Hrvatska Moderna

Dragutin domjanić bele rože dragutin domjanić je prvenstveno prepoznatljiv kao pjesnik kajkavskih stihova književni put je započeo kao pisac štokavske poezije to je zbirka pjesme iz 1909.

Dragutin domjanić bele rože analiza. Dragutin domjanić preminuo je 7 6 1933. U pjesmi bele rože domjanić pjeva. Kak da su rože oživele bele kak da su dobre ti dragale ruke kak da su k tebi privinut se štele. Autor je dragutin domjanić.

Pjesma je objavljena u zbirci kajkavske poezije kipci i popevke 1917. Domjanić je i autor marionetne igre petrica kerempuh i spametni osel koja iako je manje poznata vrlo je vrijedna. Ovdje pročitajte cijelu pjesmu. Rođen je u adamovcu pokraj sesveta 1875.

Vazda sam maštao odviše snivao života ni mladosti nisam uživao pa sva moja mladost pjesme su te. Dragutin domjanić ciklame krvave ciklame dragutin domjanić je prvenstveno prepoznatljiv kao pjesnik kajkavskih stihova književni put je započeo kao pisac štokavske poezije to je zbirka pjesme iz 1909. Ovdje pročitajte cijelu pjesmu. Diplomirao je kao pravnik i postao sudac u banskim dvorima u zagrebu.

Nî ti sad rožah poginul je vrtek. U njoj je kritički i satirički opisao kako su živjeli intelektualci 1920 ih godina. Gineju želje al samo popevke još mi živiju kak negda vu duši taj dvostih može se shvatiti kao lajtmotiv cijele njegove kajkavske lirike. I ovu poeziju domjanić doživljava kao spas od prolaznosti.

Prolaznost je osnovni motiv njegovih pjesama pa tako i ove. Ali najenput je v suncu vse bilo videl sem cirkvu il. Pjesma je objavljena u zbirci kajkavske poezije kipci i popevke 1917. To je pesimistički nastrojena poezija prisutni su osjećaji prerane zamorenosti životom klonulosti i umora pjesnika s jedne strane do.

Dragutin domjanić bio je značajan hrvatski pjesnik poznat i po svojoj dijalektalnoj kajkavskoj poeziji. Sunce deždj je još suzil čez megle te mutne skrival lepotu slovenske dežele samo na čas su kraj nagle nam vožnje v snegu planine zablisnule bele. God osnovne karakteristike njegove štokavske lirike su. Po dragomu kraju ove popevke predajem narodu onak kak ih je moj dragi sin za izdanje složil i priredil.

To je pesimistički nastrojena poezija prisutni su osjećaji prerane zamorenosti životom klonulosti i umora pjesnika s.