web statistics

Dragutin Domjanić Bele Rože Analiza

Hrvatska Moderna

Pjesma je objavljena u zbirci kajkavske poezije kipci i popevke 1917.

Dragutin domjanić bele rože analiza. To je pesimistički nastrojena poezija prisutni su osjećaji prerane zamorenosti životom klonulosti i umora pjesnika s. Sunce deždj je još suzil čez megle te mutne skrival lepotu slovenske dežele samo na čas su kraj nagle nam vožnje v snegu planine zablisnule bele. God osnovne karakteristike njegove štokavske lirike su. Pjesma je objavljena u zbirci kajkavske poezije kipci i popevke 1917.

Kak da su rože oživele bele kak da su dobre ti dragale ruke kak da su k tebi privinut se štele. Ovdje pročitajte cijelu pjesmu. Ali najenput je v suncu vse bilo videl sem cirkvu il. I ovu poeziju domjanić doživljava kao spas od prolaznosti.

Dragutin domjanić ciklame krvave ciklame dragutin domjanić je prvenstveno prepoznatljiv kao pjesnik kajkavskih stihova književni put je započeo kao pisac štokavske poezije to je zbirka pjesme iz 1909. Po dragomu kraju ove popevke predajem narodu onak kak ih je moj dragi sin za izdanje složil i priredil. Ovdje pročitajte cijelu pjesmu. Dolazio je iz plemićke obitelji domjanić.

Rođen je u adamovcu pokraj sesveta 1875. God osnovne karakteristike njegove štokavske lirike su. Diplomirao je kao pravnik i postao sudac u banskim dvorima u zagrebu. U pjesmi bele rože domjanić pjeva.

Dragutin domjanić bele rože dragutin domjanić je prvenstveno prepoznatljiv kao pjesnik kajkavskih stihova književni put je započeo kao pisac štokavske poezije to je zbirka pjesme iz 1909. To je pesimistički nastrojena poezija prisutni su osjećaji prerane zamorenosti životom klonulosti i umora pjesnika s jedne strane do. Autor je dragutin domjanić. Domjanić je i autor marionetne igre petrica kerempuh i spametni osel koja iako je manje poznata vrlo je vrijedna.

U njoj je kritički i satirički opisao kako su živjeli intelektualci 1920 ih godina. Dragutin domjanić bio je značajan hrvatski pjesnik poznat i po svojoj dijalektalnoj kajkavskoj poeziji. Prolaznost je osnovni motiv njegovih pjesama pa tako i ove. Gineju želje al samo popevke još mi živiju kak negda vu duši taj dvostih može se shvatiti kao lajtmotiv cijele njegove kajkavske lirike.

Autor je dragutin domjanić.