web statistics

Botanički Vrt Na Lokrumu

Dubrovacki Dobra Vijest Za Posjetitelje Obnova Botanickog Vrta

Na istočnoj obali otoka je mala lučica portoć prilagođena prihvatu manjih izletničkih brodica a na južnom dijelu se nalazi dvorac napušteni benediktinski samostan.

Botanički vrt na lokrumu. Godine bio je uključen u sastav instituta za oceanografiju i ribarstvo iz splita kao biološki zavod. Iako je ove godine odgođeno svečano otvaranje lokruma za posjetitelje zbog koronavirusa projekt obnove izložbenog dijela botaničkog vrta uspostavljenog 60 ih godina 20 st a o kome danas skrbi institut za more i priobalje sveučilišta u dubrovniku je uspješno i na vrijeme realiziran do kraja. Stoljeća s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Jako je oštećen u ratu a danas u njemu raste oko 800 egzotičnih biljnih vrsta.

Danas o vrtu u znanstvenom i stručnom smislu skrbi institut za more i priobalje sveučilišta u dubrovniku. Ivana i botanički vrt na lokrumu. Prvo smišljeno unošenje egzota proveo je sredinom 19. U tijeku je naime revitalizacija ovog zaštitnog znaka otoka.

Godine bilo mi je jasno da moramo obnoviti i revitalizirati bota nički vrt rekao nam je ivica grilec ravnatelj javne ustanove rezervat lokrum. Projekt obnove botaničkog vrta počeo je u listopadu. Stoljeća nadvojvoda ferdinand maksimilijan habsburški koji je nastavio s njegovanjem povrtnjaka maslinika i vinograda ali je poduzeo i značajne zahvate u uređenju. Na lokrumu se nalazi i botanički vrt.

Botanički vrt na lokrumu uskoro će zasjati u novom ruhu. Već po stupanju na duž nost 2018. Danas o vrtu u znanstvenom i stručnom smislu skrbi institut za more i priobalje sveučilišta u dubrovniku. Lokrum koji je omiljeno izletište domaćih i stranih turista zaštićeni je posebni rezervat šumske vegetacije.

Botanički vrt na otoku lokrumu uspostavljen je 60 ih godina 20. Planira se urediti staze maknuti oštećene i posaditi nove biljne vrste a radovi su vrijedni gotovo 4 milijuna kuna. Stoljeća s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Rezervat lokrum je već 2018.

Institut nastavlja znanstvenoistraživačku tradiciju biološkog instituta jazu koji je osnovan 1951. Godine u dubrovniku od 1977. Otok lokrum ne spava zimski san dok gostiju nema na otoku uređuju se šetnice a najviše botanički vrt. Započeo s izradom.

Botanicki vrt na lokrumu prve su lokrumske korisne vrtove posadili benediktinci u 11. Iako je ove godine odgođeno svečano otvaranje otoka lokruma za posjetitelje zbog svjetske pandemije uzrokovane korona virusom projekt obnove izložbenog dijela botaničkog vrta uspostavljenog 60 ih godina 20 st a o kome danas skrbi institut za more i priobalje sveučilišta u dubrovniku je uspješno i na vrijeme realiziran do kraja. Radi istraživanja prilagodbe stranih biljaka lokrumskom podneblju.