web statistics

što Su Ilirske Pokrajine

Istarska Enciklopedija

Stoljeće koje počinje s francuskom revolucijom krajem 18.

što su ilirske pokrajine. Zapadna koruška s villachom goriška trst kranjska s. Pri tome se 19. Nakon napoleonovog poraza 1813. Predala francuskoj nakon završetka austrijsko francuskog rata.

Dovelo do op. Na čelu cjelokupne ilirije bila je vlada tj. Ilirske province naziv za kratkotrajnu autonomnu pokrajinu francuskog carstva osnovanu 14. One su obuhvaćale bivšu mlet.

Francuzi su od zapadnog dijela koruške kranjske hrvatske i vojne krajine jugozapadno od save te kraja oko gorice trsta istre i dalmacije utemeljili ilirske pokrajine izravno podređene francuskoj. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima stariji hrvatski naziv za ove pokrajine je slovinske države. Osnovane ilirske pokrajine francuska vlast uvela je jednakost sviju pred zakonom obvezatni građanski brak ali i teške poreze novačenja no marmont i njegov nasljednik bertrand nisu. Nakon poraza u bitci kod wagrama austrijsko carstvo bilo je prisiljeno schönbrunnskim mirom prepustiti francuskoj veliki dio svojih zemalja.

Bio je to prvi čin nove činovničke države 8 kad su 1810. Les provinces illyriennes talijanski. Stoljeće ne podrazumijeva kao vremensko razdoblje od 100 godina već kao što danas prihvaća veliko dio povjesničara povijesna epoha tzv. Godine u bitci kod leipziga habsburgovci preuzimaju vlast nad ilirskim pokrajinama.

Zemalja 1809 13 na temelju schönbrunnskoga mira 1809 napoleon je od habsburgovaca izvojevao znatne teritorijalne ustupke koje je uz neke prethodne stečevine u listopadu 1809. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima. Gouvernement général sa sjedištem u ljubljani. Udružio u ilirske pokrajine.

Pronađeno 1 rečenice podudaranje izraz ilirske pokrajine pronađeno u 1 ms prijevod sjećanja su stvorili čovjeka već usklađeni na računalu što bi moglo dovesti do pogreške. Ovaj tekst se bavi poviješ ću hrvatske u 19. Oni dolaze iz mnogih izvora i ne provjeravaju. Stoljeću hrvatska početkom 19.

Na mjesto generalnog guvernera postavljen je general grof henri gatien bertrand napoleonov bliski suradnik i ađutant. Ukupno su ilirske pokrajine imale oko milijun i pol stanovnika. Oktobra 1809 za vrijeme napoleonskih ratova na teritoriju venecijanskih austrijskih slovenskih mađarskih rijeka i hrvatskih zemalja koje su ime dobile po starosjediocima ilirima.